Nedre Og øvre Grense For Blodsukker

Video: Nedre Og øvre Grense For Blodsukker

Video: Nedre Og øvre Grense For Blodsukker
Video: Måling af blodsukker 2024, Mars
Nedre Og øvre Grense For Blodsukker
Nedre Og øvre Grense For Blodsukker
Anonim

Blodsukker reflekterer direkte konsentrasjonen av glukose som sirkulerer i blodet og verdien som gjenspeiler tilgjengelig ufordøyd fri energi for kroppen. Dens nivåer opprettholdes i verdier som er individuelle for hver person. De er direkte avhengige av metabolismen og aktiviteten i bukspyttkjertelen. De er også indirekte avhengige av tilstanden til bukspyttkjertelen, binyrene, skjoldbruskkjertelen, det sentrale og autonome nervesystemet.

Blodsukkernivået indikerer kroppens evne til å absorbere sukker. Dette avhenger av utskillelsen av hormonet insulin og er en indikator på kroppens helse.

Normale faste blodsukkernivåer er vanligvis de under 120 mg% eller 6,6 mmol / L grensen. Etter et måltid stiger blodsukkernivået uunngåelig, og deretter varierer verdiene opp til 140 mg% eller 7,7 mmol / l. Dette skyldes økningen i karbohydrater.

Blodsukkernivået stiger ikke bare når du spiser. Det samme skjer i nærvær av stress på grunn av aktiviteten til det sympatiske nervesystemet, som forbereder kroppen til handling ved å gi den energi.

Alle ubrukte mengder glukose kommer inn gjennom portalsirkulasjonen i fordøyelseskanalen til leveren, hvor overflødig glukose omdannes til glykogen, triglyserider og andre stoffer.

Når det er nødvendig og mangelfullt, skilles hormonet glukagon ut i bukspyttkjertelen. Den utfører den omvendte prosessen med å frigjøre glukose fra glykogenlagre. I tillegg er insulin også ansvarlig for normale blodsukkernivåer. Det er et hormon som utskilles i bukspyttkjertelen og tjener til aktivt å transportere glukose fra blodet til cellene.

Insulin
Insulin

Den vanligste forstyrrelsen i karbohydratmetabolismen er diabetes. For å diagnostisere det utføres en glukosetest som består av fire trinn.

1. Blod tas intravenøst på tom mage for å teste blodsukkernivået;

2. Ta 100 g glukose fortynnet i vann;

3. Etter en time tas blod en gang til;

4. Etter 2 timer tas blod igjen.

De oppnådde blodsukkerverdiene avgjør om det er en sykdom. Det anslås at hvis pasienten lider av diabetes ved den første målingen av faste nivåer som overstiger 6,6 mmol / l og 11,1 mmol / l etter det 120. minutt.

Anbefalt: