Trombe

Innholdsfortegnelse:

Video: Trombe

Video: Trombe
Video: SRW OGs: Trombe! (Ext.) 2024, Mars
Trombe
Trombe
Anonim

Blodproppen er en blodpropp plassert i sirkulasjonssystemet. Denne tilstanden kan forårsake alvorlig smerte, inkludert lungeemboli, tromboflebitt og hjerneslag.

Dannelsen av blodpropp skyldes blodets egenskap til å koagulere. Denne evnen er som kjent ekstremt viktig, da den forhindrer at den lekker ut under ulykker som fører til store skader.

Noen fenomener kan imidlertid føre til at blodet tykner for mye, hvoretter en samling blodceller kan observeres i et bestemt område av blodkaret. Denne akkumuleringen er kjent som trombe, som avhengig av struktur kan være blandet eller enkelt.

Uansett hva blodpropp er, forårsaker de imidlertid begrensning og opphør av blodstrømmen. I mellomtiden blir de tilstøtende vevene igjen uten oksygen og næringsstoffer. Dannelsen av blodpropp forårsaker trombose. Denne sykdommen er dannelsen av en blodpropp i et blodkar som forstyrrer blodstrømmen.

Hvis blodproppen opptar mer enn 75 prosent av innsiden av arterien, reduseres blodtilførselen til vevet og det oppstår klager som minner om redusert oksygeninnhold. Hvis blokkeringen er over 90 prosent, fører det til fullstendig oksygenmangel, noe som igjen fører til celledød.

Typer av blodpropp

Beklager blodpropp består utelukkende av blodplater eller erytrocytter, mens blandede består av erytrocytter, leukocytter og blodplater i et fibrin-nettverk. Blandede blodpropper finnes i arterier, store vener og aneurismer.

De når en lengde på ti til tjue centimeter. De består av et hode, en kropp og en hale. De skiller seg veldig enkelt fra stedet der de er festet og forårsaker emboli.

Ligger
Ligger

I sin tur er enkle blodpropper delt inn i to underarter - hvite og røde. Hvite blodpropper dannes når blodplater fester seg til et område på indre blodvegg.

Et slikt fenomen er mer vanlig i små blodkar, spesielt arterier og kapillærer. Hvite blodpropper er tørre og sprø. De har en ujevn overflate. De består av kompakt pakket, noe ødelagt og mistet sine grenser, blodplater.

I større årer observeres en akkumulering av erytrocytter ikke langt fra ventilene. Så er det en rød blodpropp. De er veldig farlige fordi de noen ganger skiller seg fra formasjonsområdet, beveger seg og tetter et betydelig blodkar.

Røde blodpropper kan nå en lengde på flere titalls centimeter. De fester seg til karsystemet bare med hodet. De er relativt mer fleksible enn hvite blodpropper. I tillegg har de en glatt og blank overflate.

Årsaker til trombedannelse

Dannelsen av blodpropp bestemmes av heterogene faktorer. På den ene siden kan de være forårsaket av høye kolesterolnivåer i kroppen. Avsetning av kolesterol fører til en innsnevring av diameteren på blodkarene, noe som igjen blir en forutsetning for at blodpropp kan se ut.

Andre faktorer som bestemmer dannelsen av blodpropp er stressende hverdag, røyking, immobilitet, inntak av visse medisiner, kirurgi, noen spesifikke sykdommer, virusinfeksjoner, inntak av p-piller, alderdom, langvarig sengeleie, hyppig flyreise og mer. I dette tilfellet kan til og med familiebyrden være avgjørende.

Diagnose av trombe

Å diagnostisere tilstedeværelsen av trombe i kroppen, bør undersøkes av en spesialist. Undersøkelsen begynner vanligvis med en fysisk undersøkelse, inkludert palpasjon. Svært ofte fører utseendet til en blodpropp i lemmer til hevelse i det berørte området og en endring i hudfarge der.

Legen foreskriver vanligvis laboratorietester og observasjoner av blodplateprosessen. Bildebehandling av magnetisk resonans, ventilasjon, tomografi, venogram osv. Kan også bestilles.

Behandling av blodpropp

Avhengig av trombersom har dannet seg, utarbeider legen et behandlingsforløp. Hvis tilstanden ikke er alvorlig, forskriver spesialister medisiner som heparin og warfin, som reduserer blodpropp og forhindrer også veksten av en blodpropp som allerede har dukket opp.

Imidlertid, etter å ha tatt heparin, er det nødvendig med antikoagulantbehandling i flere måneder. Hvis det er blodpropp på beina, anbefales det også å bruke løse og elastiske sokker, da dette bidrar til å redusere hevelse.

Noen ganger er det nødvendig med kirurgi, og denne manipulasjonen utføres for det meste når det gjelder blodpropp som blokkerer en vene i bekkenet eller underlivet.

Forebygging av tromber

Sport
Sport

For å forhindre blodpropp, må du følge noen enkle regler. Først og fremst bør du bevege deg regelmessig og unngå å ligge lenge foran TV-en.

I tilfelle du må sitte i det meste av dagen, så prøv i det minste å bevege beina litt innimellom.

Ikke bruk tette og tette klær og spesielt stramme sokker. Prøv å drikke mer væske og bruk bare ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.